Prebiotyki są niestrawionymi składnikami żywności, których kluczowym zadaniem jest stymulowanie wzrostu i/lub aktywności dobroczynnych drobnoustrojów wchodzących w skład mikrobioty jelit. Tym samym, wywierają one korzystny wpływ na zdrowie gospodarza.
Do prebiotyków zalicza się przede wszystkim:
- oligosacharydy, spośród których na wyróżnienie zasługują fruktooligosacharydy, laktuloza i oligosacharydy sojowe,
- oraz polisacharydy, wśród których największe znaczenie mają inulina, skrobia oporna, celuloza, hemicelulozy i pektyny.
Jakie cechy musi spełniać idealny prebiotyk?
- przyczyniać się do selektywnego pobudzania wzrostu oraz zwiększania aktywności pożytecznych drobnoustrojów wchodzących w skład mikrobioty jelit,
- charakteryzować się odpornością na działanie kwasu żołądkowego i enzymów trawiennych,
- odpowiednio regulować pH treści jelitowej,
- ulegać fermentacji przy udziale fizjologicznej flory jelit,
- stanowić pożywkę dla dobroczynnych mikroorganizmów zasiedlających jelita,
- wykazywać stabilność w trakcie procesów produkcji, w tym przetwarzania chemicznego i spożywczego,
- wywierać korzystny wpływ na zdrowie.
Gdzie znajdziemy naturalne prebiotyki?
- W owocach takich jak: arbuz, banan, borówki amerykańskie, granat, kantalupa, kiwi, maliny, melon miodowy, owoc pasji, żurawina, grapefruit, persymona, daktyle, suszone (figi, ananas, mango),
- W warzywach: cebula, czosnek, por, szalotka, szczypior, dymka, brukselka, cykoria, kapusta włoska, szparagi, cukinia, czerwona kapusta, fenkuł, okra,.
- Zbożach: pszenica, bulgur, płaskurka, semolina, płatki jęczmienne, amarantus, żyto, jęczmień, pieczywo (pszenne, jęczmienne oraz żytnie) kasze jęczmienna, gryczana,.
- Orzechach: pekan, nerkowce, pistacje, orzechy laskowe, migdały, nasiona lnu.
- Nasionach roślin strączkowych: ciecierzyca, fasola czerwona, groch, soczewica, soja, zielony groszek, miękkie tofu, fasola biała, mleko sojowe (z nasion),.
Można również zadbać o odpowiednią ilośc bakterii rozkładających błonnik pokarmowy. Wykonując najczulsze badanie mikrobioty jelit KyberBiom, jesteśmy w stanie określić stan mikrobioty prebiotycznej. Rozkłada ona błonnik pokarmowy i stymuluje do tego również inne rodzaje bakterii. Wspiera mikrobiotę odżywiającą nabłonek jelitowy i działanie mózgu. Badanie KyberBiom jest najnowszym badaniem mikrobioty jelit oceniającym mikroorganizmy o istotnym znaczeniu klinicznym, z uwzględnieniem ich funkcji dla zdrowia.